5 handige lentetips voor jouw hond

Speciaal voor huisdiereigenaren
Made in Germany
Familiebedrijf sinds 1900
10 jaar garantie op accessoires en onderdelen

Eindelijk! De zon begint door te breken en de dagen worden langer: het is lente! Zowel jij als jouw trouwe viervoeter kunnen weer volop genieten van het buitenleven. Echter zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden met betrekking tot de gezondheid van jouw huisdier. Om optimaal en zorgeloos te kunnen genieten van de lente hebben wij een vijftal tips voor je opgesteld.

Tip 1: Doe regelmatig een vlooien- en tekencheck

De lente staat ook wel bekend als het begin van het vlooien- en tekenseizoen. Ofschoon de kans voor het oplopen van vlooien het hele jaar door bestaat, is het van belang om tijdig maatregelen te nemen. Laat je goed voorlichten door jouw huisarts over welke middelen werken en zorg dat je deze te allen tijde in huis hebt!

Teken worden actief bij een temperatuur die hoger is dan 8-10°C. Op het moment dat een teek op de huid van jouw hond zit, duurt het gemiddeld 24 uur voordat hij zich vastbijt. Dus, hoe oplettender je bent, hoe groter de kans is dat je de teek zo uit de vacht van jouw hond kan plukken! Check dus na iedere wandeling op teken en/of vlooien om problemen te voorkomen.

Tip 2: Wees alert bij water

Houdt jouw hond van zwemmen om af te koelen? Let dan goed op dat er geen blauwalg in het water zit. Vaak staat dit op waarschuwingsborden aangegeven, maar het is nooit verkeerd om zelf ook extra alert te zijn. Je kunt blauwalg herkennen door kleine drijvende ‘vlokken’ in het water en/of aan de kleur van het water; lichtblauw, groen, turquoise of roodbruin. Als je niet zeker weet of er blauwalg in het water zit, houd je hond dan voor de zekerheid weg van het water!

Tip 3: Voorkom overhitting

Honden kunnen warmte niet zo makkelijk kwijt als mensen en raken daardoor sneller oververhit. Dit voorkom je door onder andere:

  • Ervoor te zorgen dat er altijd water en schaduw in de buurt is waar je ook bent.
  • Zoveel mogelijk in de ochtend en avond te gaan wandelen met je hond wanneer het warmer is dan 20°C. Probeer de volle zon zoveel mogelijk te vermijden!
  • Wat je ook doet, je hond nooit in de auto achter te laten, zelfs niet met de ramen open. De temperatuur in een auto kan binnen een korte tijd enorm stijgen.

Tip 4: Let goed op waar je hond los mag lopen

Vanwege het broedseizoen kan het zijn dat op het standaard plekje waar jij jouw hond altijd los laat, honden ineens verplicht aangelijnd moeten worden. Om het broedseizoen niet te verstoren en jouw eigen hond veilig te stellen, is het verstandig om deze regels te respecteren.

Tip 5: Kijk uit voor giftige planten en bijtende insecten

Let bij zowel het wandelen met jouw hond als het kopen van nieuwe planten of bloemen op voor giftige soorten. Onder andere hyacinten, tulpen, narcissen, bepaalde lelies, berenklauw en meststoffen bevatten giftige stoffen. Daarnaast zijn eikenprocessierupsen, adders, wespen en bijen ook gevaarlijk voor honden. Zorg dus dat jouw hond uit de buurt blijft van deze planten en insecten! Bekijk de gifwijzer van de Dierenambulance.

Heb jij nog een handige lentetip? Laat het ons weten!