Mijn huisdier heeft een tekenbeet, wat nu?

Speciaal voor huisdiereigenaren
Made in Germany
Familiebedrijf sinds 1900
10 jaar garantie op accessoires en onderdelen

Elk jaar in april spreken we van de start van het tekenseizoen. In de maanden van april tot oktober vinden namelijk de meeste tekenbeten plaats door de hogere temperatuur. In de eerste week van het tekenseizoen – Week van de Teek – wordt er extra aandacht besteed aan teken, tekenbeten en de gevolgen van een tekenbeet, zoals de ziekte van Lyme. Zowel mensen als dieren kunnen een tekenbeet oplopen. Lees hier meer over de teek, een tekenbeet en wat je kan doen om een tekenbeet bij je huisdier te voorkomen.

De teek

Teken zijn kleine, platte, spinachtige parasieten die leven in het groen. Ze leven van het bloed dat ze opzuigen uit hun gastheren. De grootte van een teek kan variëren; teken kunnen klein tot groot zijn, afhankelijk van hun levensstadium. Een teek gaat door vier levenstadia heen, namelijk ei, larve, nimf en volwassen teek. 

Een tekenbeet

Als een teek de overstap heeft gemaakt van het groen naar een gastheer, dan gaat de teek vaak op zoek naar een warm plekje om zich te nestelen en bloed op te zuigen. Tijdens het zuigen van bloed kan een teek ziekteverwekkers zowel opnemen als afgeven. Op deze manier worden er door tekenbeten ziektes verspreid. 

Hoe ziet een tekenbeet eruit?

Bij dieren kan het lastig zijn een tekenbeet op te sporen doordat hun vacht het niet toelaat het huidoppervlak goed waar te nemen. Hoe dikker en langer de vacht, hoe lastiger een tekenbeet waar te nemen is. Tekenbeten zijn vooral goed zichtbaar wanneer een teek zich heeft volgezogen met bloed. Bij huisdieren zullen teken vooral dunbehaarde delen van het lichaam opzoeken. Hierbij kan je denken aan de kop, de oren, de liezen en de oksels van dieren.

Hoe voorkom je een tekenbeet bij je huisdier?

De belangrijkste vraag is natuurlijk ‘hoe voorkom je een tekenbeet bij je huisdier?’ Hier volgen wat tips:

  • Gebruik tekenwerende en/of -dodende producten, zoals tekenbanden, sprays of druppels. Let erop dat je een middel koopt dat ook echt voor jouw huisdier bestemd is. Middelen voor honden kunnen namelijk giftig zijn voor katten. Vraag je dierenarts of dierenspeciaalzaak om het juiste product voor jouw huisdier.
  • Controleer je huisdier dagelijks op tekenbeten, vooral na het maken van een wandeling. Zo ben je hopelijk de tekenbeet voor en/of er op tijd bij!

Mocht je huisdier toch al een tekenbeet zijn opgelopen, verwijder deze dan zo snel mogelijk met een puntig pincet of een speciale tekenverwijderaar, zoals een tekentang. Hoe sneller verwijderd, hoe beter! Immers, hoe sneller de teek verwijderd is, hoe kleiner de kans op besmetting is. Noteer ook altijd het moment van de tekenbeet in je agenda. Mocht je in de periode na de tekenbeet namelijk ziekteverschijnselen bij je huisdier opmerken, dan kan dat met de tekenbeet te maken hebben.

Kortom, wees het tekenseizoen alert en neem preventieve maatregelen door het inzetten van tekenwerende en/of -dodende producten. Zo kunnen je huisdier en jij onbezorgd genieten van de mooie wandelingen de komende maanden!

hond in bos