Signalen dat je hond van je houdt

Speciaal voor huisdiereigenaren
Made in Germany
Familiebedrijf sinds 1900
10 jaar garantie op accessoires en onderdelen

De liefde die we van onze honden krijgen is onvoorwaardelijk en puur. Hoewel honden misschien niet kunnen praten met woorden, kunnen ze hun genegenheid naar ons wel heel goed uitdrukken. Er zijn talloze signalen dat je hond van je houdt en de liefde tot op het bot gaat! Veel hondenliefhebbers zullen één of meerdere van onderstaande signalen maar al te goed herkennen.

“Houdt mijn hond van mij”?

Met deze tekenen weet jij het zeker en laat jouw hond zien dat hij gek op je is:

Kwispelen 

Honden die kwispelen is misschien wel één van de bekendste gedragingen van een hond. Of je zelf een hond hebt of niet: we hebben het allemaal wel eens gezien. Bij een kwispelende hond gaat de staart heen en weer in een bepaald ritme.

Hoewel kwispelen één van de bekendste lichaamssignalen is van een hond, wilt het niet direct zeggen dat een hond gelukkig is als hij kwispelt. Volgens gelukkig honden moet je bij het kwispelen letten op drie aspecten: de snelheid, de hoogte en de verdere lichaamstaal van de hond.  Wanneer een hond snel ritmisch met zijn staart kwispelt en de staart in een ontspannen rechte houding staat (dus niet omlaag of recht omhoog) dan is dit voor de meeste honden een uiting van blijdschap. Om het kwispelen van je hond goed te interpreteren moet je ook naar de lichaamstaal kijken. Staat de hond er ontspannen bij, staan zijn haren niet overeind en kijkt hij je met een ontspannen normale blik aan? Grote kans dat jouw hond kwispelt omdat hij blij is om je te zien!

Enthousiast verwelkomen

Krijg je bij thuiskomst een warm onthaal, een grote lik op je gezicht of springt hij tegen je op? Als een hond je enthousiast begroot bij het thuiskomen met kwispelen, likken of springen dan laat hij zien dat hij het fijn vindt als je thuis bent. Hoewel het misschien niet altijd even prettig is, is het wel een teken van pure liefde.

Knuffelen

Knuffelen is voor zowel mens als dier een teken van affectie en geborgenheid. Er is niets zo fijn als een heerlijke stevige knuffel. Als jouw hond je knuffelt na zijn maaltijd, dan is dit een sterk signaal dat hij van je houdt. Het idee erachter is dat honden na het eten niet meer gefocust zijn op het verkrijgen van eten. Dus het is als het ware extra belangrijk wat hij doet na het eten. Knuffelt hij na het eten met je dan doet hij dit uit pure liefde, niet omdat hij denkt dat er straks nog een lekker maaltje aankomt.

Een cadeautje aan je geven

Als je hond zijn of haar lievelingsspeeltje aan je geeft dan kun je ervan uitgaan dat dit een goed teken is. Hij ziet jou als de roedelleider of wilt je blij maken door een speeltje met je te delen. Want geef toe, wie houdt er nu niet van cadeautjes*. Het is overigens wel de bedoeling van de hond om met je te spelen wanneer hij of zij zijn speeltje aan je presenteert.

*Degene die een kat hebben in plaats van een hond kunnen dit niet altijd beamen. Katten hebben namelijk in tegenstelling tot honden niet de neiging om hun favoriete speeltje met je te delen, maar hun zojuist gevangen prooi. Ook leuk.

Op jouw kleren liggen

Misschien vind je het niet altijd even fris, maar wanneer een hond graag op je kleren (of bed, overigens) ligt dan betekent dit dat je hond zich op zijn gemak voelt bij je. Het is een teken van loyaliteit: hij wilt niet gescheiden worden van zijn roedel. Jouw geur maakt hem duidelijk dat dit zijn roedel is. Wanneer een hond op je kleding of bed ligt dan is dit dus een teken dat hij van je houdt.

Oogcontact maken

Kijkt je hond je wel eens lang en doordringend aan? Grote kans dat je hond aan het knuffelen is met zijn ogen! Volgens honden expert Brian Hare is dit te verklaren door het hormoon oxytocine. Dit wordt vrijgemaakt wanneer je speelt met je hond en jullie oogcontact hebben. Leuk feitje: dit is hetzelfde hormoon war ervoor zorgt dat ouders een band opbouwen met hun baby.

Tegen je aan leunen

Leunt je hond tegen je aan en maakt hij geen angstige of gespannen indruk? Dan laat hij zien dat hij van je houdt en wilt hij zijn affectie laan je tonen. Wanneer een hond tegen je aan leunt dan voelt hij zich veilig bij jou. Wanneer jouw hond tegen je aanleunt en aan angstige indruk maakt, dan kan hij overigens nog steeds van je houden en zich veilig voelen bij je. Hij kan wel angstig zijn voor een situatie, voorwerp, dier of mens.

Gapen wanneer jij gaapt

Een gaapketting. Wanneer je iemand aankijkt en diegene gaapt dat je direct zelf moet gapen. Misschien dacht je dat dit alleen zo was bij mensen. Bij honden werkt het echter verrassend genoeg net zo. Honden zijn van oorsprong gefokt op het begrijpen van de menselijke signalen. Dus wanneer ze terug gapen is dit omdat ze om je geven. Uit onderzoek is gebleken dat mensen naar elkaar gapen uit empathie. Dit is helaas niet vast te stellen bij honden, maar het is wel bewezen dat honden minder snel gapen bij vreemden dan bij hun eigen baasjes.

Disclaimer

Elke hond is uniek. Wat de ene hond heeft als lichaamstaal hoeft niet te betekenen dat dit voor elke hond geldt. De signalen dat je hond van je houdt leer je als baasje snel genoeg kennen. Dit proces kan versnelt worden door veel met elkaar te spelen en de hond goed te verzorgen. Benieuwd naar elke tips over het verzorgen en schoonhouden van je hond? Lees dan deze blog.

Heb je zelf nog goede tips of een aanvulling voor deze blog? Misschien heeft jouw hond wel een heel ander signaal waarmee hij aangeeft dat hij van je houdt! Laat het ons weten, we voegen het graag toe aan onze blog.