Waarom likt een hond zijn baasje?

Speciaal voor huisdiereigenaren
Made in Germany
Familiebedrijf sinds 1900
10 jaar garantie op accessoires en onderdelen

Een hond in huis betekent gezelligheid. Toch is ieder karakter van een hond anders. Zo heb je honden die het leuk vinden om te spelen, honden die rustiger zijn en honden die graag veel bewegen. Eén ding komt bijna met iedere hond wel overeen: een hond likt wanneer hij het naar zijn zin heeft of wanneer hij nieuwe mensen leert kennen. Maar welke redenen zijn er nog meer dat een hond likt?

Oorzaken waarom honden likken

Dat een hond likt, zit in de genen. Puppy’s likken de snuit van hun moeder om te vragen om verzorging en voedsel. De moederhond braakt dan half verteerd voedsel op voor haar jongen. De moeder likt ook vaak haar puppy’s om ze gerust te stellen en schoon te maken. Maar het likken zorgt er ook voor dat de geur van de puppy’s minder zal worden. Dit gebeurde vroeger om roofdieren af te schrikken, een soort beschermingsmechanisme.

Bij volwassen honden krijgt het likken een andere betekenis. Honden likken hun soortgenoten dan als teken van onderdanigheid. Op die manier krijgt ook het baasje, als echte pack leader, regelmatig een lik in het gezicht. Het is simpelweg een manier om te laten zien dat jij de baas bent en dat het vertrouwd voelt.

Maar honden likken ook als het baasje een tijd van huis weg is geweest, of als de hond zelf een aantal dagen weg is geweest. De hond begint dan vaak het gezicht en de handen te likken. Hij geeft dan aan dat hij verzorgd wilt worden, hij heeft het baasje als het ware gemist.

Is een hondenlik gezond?

Tot slot: kan het kwaad om een lik van een hond te krijgen? Het is een mythe dat een hondentong schoon is of geneeskrachtige eigenschappen bevat. Een hondentong bevat namelijk bacteriën die zelfs voor een mens gevaarlijk kunnen zijn. Zo kunnen er ziekteverwekkers in zitten. Maar hierin hoef je niet te overdrijven want bacteriën vind je overal!