Een kitten in huis nemen

Speciaal voor huisdiereigenaren
Made in Germany
Familiebedrijf sinds 1900
10 jaar garantie op accessoires en onderdelen

Denk je erover om binnenkort een kitten in huis te nemen? Super leuk natuurlijk zo’n klein vriendje, maar waar moet je allemaal rekening mee houden? Je leest het in deze blog!

Een weloverwogen keuze

Katten worden over het algemeen vrij oud, soms wel 10 tot 15 jaar! Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over het nemen van een kat en geen impulsieve keuzes maakt. Besef ook dat een kat in huis nemen enige tijd en geld kost. Een kat is een vrij makkelijk huisdier, maar het is belangrijk om regelmatig met ze te spelen en knuffelen. Tevens moet je regelmatig de kattenbak verschonen en wellicht meer stofzuigen vanwege de haren die overal achterblijven. Mocht je nog steeds enthousiast zijn, lees dan vooral verder!

Opvoeden van je kitten

Wanneer je een kitten in huis neemt, kost het wat tijd om het diertje zindelijk te maken en op te voeden. Hoewel katten niet helemaal op te voeden zijn, kun je hen wel het een en ander aan- of afleren. Als je kitten ongeveer vijf tot zes weken oud is, heeft hij of zij geleerd om op de kattenbak te gaan. Wanneer je kitten dit niet doet, plaats hem dan vaak op de kattenbak nadat hij of zij heeft gegeten. Heeft je kitten zijn of haar behoefte buiten de bak gedaan? Straf je kitten dan niet, maar probeer de behoefte dan in de kattenbak te leggen. Zo maak je duidelijk dat het de bedoeling is dat hij of zij op die plek zijn of haar behoeften kan doen. Maar wees niet bang, veel katten doen dit uit zichzelf al, omdat ze iets soortgelijks hebben geleerd van de moederpoes. 

Je kitten castreren of steriliseren?

Castratie en sterilisatie vrij eenvoudige ingrepen die de dierenarts bij jouw kitten kan uitvoeren. Bij zowel poezen als katers is de officiële benaming een castratie, al wordt het bij poezen in de volksmond sterilisatie genoemd. Bij katers hoeft de buikwand niet open, waardoor zij over het algemeen sneller hersteld zijn dat poezen. Wanneer je kitten rond de 6 maanden is, is hij of zij vruchtbaar en is het de juiste periode om een afspraak bij de dierenarts te maken. Veel katteneigenaren hebben geen zin of tijd om hun kat kittens te laten krijgen. Daarnaast zijn er al veel katten die een huisje zoeken, dus het onnodig zwanger raken van je kat is dan niet wenselijk. Daarnaast helpt een castratie tegen ongewenste gedragspatronen, zoals katers die sproeien. Tevens wordt de kans op bepaalde aandoeningen verkleind.

Ontwormen van je kitten

Iets waar je ook niet onderuit komt als je een kitten in huis neemt is het ontwormen van het diertje. Elke kitten wordt besmet met wormen via moedermelk en de bek. Daarom is het dus noodzakelijk om je kitten een ontwormingskuur te geven. Vraag hiernaar bij de dierenarts of in de dierenwinkel. altijd aan te raden wanneer je een kitten in huis neemt om hem of haar een ontwormingskuur te geven. Je kitten hoeft niet per se ziek te zijn of bepaalde symptomen te vertonen om te weten hij of zij wormen heeft. Het niet ontwormen van je kitten kan op de lange termijn gevolgen hebben voor de weerstand of groei van je kitten. Daarnaast kunnen wormen zorgen voor een darmafsluiting, met grote gevolgen van dien. Een kleine moeite dus om hier even bij stil te staan!

Kittenspeeltjes

Kittens zijn jong, speels en hebben veel energie. Daarom is het belangrijk om veel met je kitten te spelen zodat je hem moe maakt én bezig houdt. Dit is namelijk belangrijk zodat je kitten zich niet gaat vervelen en bijvoorbeeld in de gordijnen gaat hangen of ander ongewenst gedrag gaat vertonen. Zorg voor genoeg speeltjes in huis, een muis of balletje waarmee je kitten zelf kan spelen, maar ook stokjes met pluimpjes waarmee jullie samen kunnen spelen. Online kun je veel verschillende speeltjes bestellen, maar ook in iedere dierenwinkel is er een ruim aanbod aan speeltjes voor je kitten.

Kittenvoer

Zodra de melkproductie van de moederkat langzaam vermindert na ongeveer drie tot vier weken, moet je de kitten langzaam aan kittenvoeding laten wennen. Vanaf de derde maand eten kittens alleen nog maar kittenvoeding. Om ze aan het vaste voer te laten wennen, moet er worden begonnen met kleine porties. Vanaf 7 maanden kun je langzaam overgaan op voer voor volwassen katten. Dit kun je doen door nog een tijd de verschillende brokken te mengen. Bij het geven van natvoer krijgt de kat reeds vocht binnen. Een combinatie tussen brokken en natvoer is dan ook aan te raden. Daarbij moet je kat altijd beschikken over onbeperkt schoon drinkwater.
Melk daarentegen wordt in het begin nog verdragen door kittens, maar op latere leeftijd krijgen veel katten door het hoge melksuikergehalte hier vaak diarree van. Als aanvullende voeding kan speciale kattenmelk met een beperkt lactosegehalte worden gegeven, maar gewone melk is dus af te raden.

Je kitten inenten en chippen

Het is gebruikelijk en zeker aan te raden om je kitten in te enten tegen verschillende gevaarlijke ziekten, zoals bijvoorbeeld niesziekte en kattenziekte. Hiermee is je kitten levenslang beschermd. Dit gebeurt bij de dierenarts middels twee vaccins wanneer je kitten tussen de 8 en 12 weken oud is. Daarnaast kun je je kat bij de dierenarts laten chippen, zodat je vriendje snel terecht is bij vermissing. Iedere chip is namelijk voorzien van een uniek registratienummer, waardoor je kat altijd identificeerbaar is. Vaak wordt dit tegelijk met het inenten gedaan, zodat je kosten bespaard.

Veel succes en vooral veel plezier van je kitten! 

Kitten